fredag den 30. januar 2015

Restaurant Upstairs - Roskilde


I sidste uge skulle jeg og en tidligere kollega til Roskilde for at opleve biblioteket på en anden måde end normalt. Cantabile 2 har begået en rigtig fin forestilling, som jeg på det varmeste kan anbefale. Den spiller i Næstved og Haslev i februar.

Vi havde besluttet os for at tage mod Roskilde efter arbejde og så spise aftensmad i ro og mag. Jeg havde ikke undersøgt mulighederne men tænkte at vi nok skulle komme forbi et eller andet. Og ganske vist. Mens vi gik en lille tur i gågaden kom vi forbi Restaurant Upstairs, som præsenterede en fin menu, så vi besluttede os for at prøve det.

Vi kom op til en tom restaurant - klokken var knap 17.30, men fik kontakt med tjeneren, som lige skulle ryge den sidste smøg inden gæsterne kom. Vi blev hurtigt placeret ved et bord og fik et menukort. 2 retter for 305 kr var rimeligt, så det besluttede vi os for - med mulighed for dessert, hvis vi stadig var sultne.

Jeg startede med unghaneroulade, og ind kom en kæmpe portion, som nemt kunne have gjort det ud for et helt aftenmåltid. Salaten i bunden var vendt i en olie-eddikedressing, som godt kunne have brugt noget sødme til eddiken, der satte sig helt oppe i næsen og desværre tog det meste af smagen fra unghanen.


Til hovedret havde jeg valgt lammerack med rodfrugter og kartoffelmos, og ind kom en endnu større portion, som jeg havde meget besvær med at spise op. En skam, for retten smagte godt og var meget velsmagende. Lidt en skam, at garnituren var den samme som på unghanerouladen.

Efter to retter var der ikke mere plads i maven til dessert, og vi var lige ved at advare et selskab om retternes størrelse, da tjeneren rådede dem til at tage tre retter, som hun mente man sagtens kunne spise. Det kan også godt være at man kan spise mere som indfødt Roskildegenser, men her var vi overmætte og måtte desværre også levne lidt.

Udemærket mad, men altså alt for store portioner. Anbefalingen går her til Cantabile 2's forestilling Ord Mellem Rum.

onsdag den 28. januar 2015

Gorilla


Inden jeg startede arbejde igen efter ferien blev der lige plads til en tur i Kødbyen, hvor jeg og prinsgemalen besøgte Restaurant Gorilla, som er Rasmus Oubæks nyeste restaurant. Der er plads til ret mange mennesker, men det var alligevel svært at få et bord, så vi gik efter en tidlig seating.  Vi blev sat lige i et hjørne ved et 6-mandsbord på den meget befærdede hovedvej gennem restauranten, og efter at stort set hver eneste der kom forbi var bumpet ind i min stol flyttede vi ned i den anden ende af bordet. Uheldigt for det andet selskab, der kom og fik den anden bordende.

Der er ret mørk i restauranten, så jeg beklager de meget grynede billeder. Vi tog en 10-retters menu, hvor køkkenet fik lov til at bestemme, og lagde ud med en række starters. Sortfodsskinke ovenfor, som var dejlig og lækker i smagen.


Spændende tartar på avokadocreme


Sandart ceviche , som var dejlig og frisk


Halvkedelige chili chips


Lækker og flot stegt torsk med sprød grønkål


Halvkedelig gnudi med tre slags ost og noget pølse. Jeg var ikke imponeret


Salat med vesterhavsost samt lækkert oksekød, som jeg ikke lige fik fotograferet


Lækre brisket sliders (her gik det da helt galt med billedkvaliteten...)


Og så sluttede vi af med en banan-choko softice og karamelis.

Gorilla er et udemærket sted at spise, men jeg vil til enhver tid foretrække Pluto, hvor atmosfæren er mere afslappet og maden bedre. Sørg for at bede om et bord ved vinduet, hvor man er lidt højere hævet over andre, og får sit eget bord, hvis man er to.

mandag den 26. januar 2015

Pomelosalat


Det er efterhånden et stykke tid siden jeg lavede denne pomelosalat, men det gør den ikke dårligere. Der er stadig lækre pomelo at få i butikkerne, og selvom det er et lidt besværligt arbejde at få frugtkødet ud er det al besværet værd.

Pomelosalat
4 personer

1/2 pomelo afhængig af størrelsen
150 g edamamebønner
1 dl peanuts
1/2 spidskål

1 spsk fiskesauce
1 spsk eddike
2 spsk limesaft
1 tsk soya
3 spsk vand
2-3 spsk sukker

Lav en dressing af ovenstående ingredienser og smag selv til efter dine egne smagsløg
Skræl pomeloen og pil kødet ud
Skær spidskålet i tynde strimler og kram det lidt
Bland alle ingredienser sammen
Server

lørdag den 24. januar 2015

Fennikelsalat


Nogle gange er det rart med lidt let i disse kolde vintermåneder, som ofte bliver fyldt med tunge retter. Og når der kommer lækre fennikel med grøntkassen og har lidt koriander tilovers fra friske forårsruller er det ingen sag at bikse en hurtig og lækker salat sammen.

Fennikelsalat
2 personer

1 fennikel
1/2 bundt koriander
1/4 granatæble
2 forårsløg

1 spsk fiskesauce
1 spsk eddike
1 spsk sukker
3 spsk vand
evt lidt frisk chili skåret i små tern

Snit fennikel fint
Pil granatæblekernerne ud
Skær forårsløg fint
Hiv bladene af korianderen og hak dem groft

Bland alle ingredienserne sammen til dressingen

Hæld dressingen over salaten og vend det sammen
Velbekomme

torsdag den 22. januar 2015

Café Lillebror


Café Lillebror har fyldt meget på mange instragrammers feed, så jeg tænkte, at jeg nok også hellere måtte prøve lækkerierne. Lillebror har åbent fra kl 8, så oprindeligt havde jeg planlagt et morgenmøde der, men da det blev udskudt tænkte jeg, at jeg kunne lægge en middagsaftale der. Jeg var forholdsvist sent ude med en reservation, men heldigvis passede det os bedst med et tidligt bord, hvilket var det eneste der var tilbage.

Der er en fast 3-retters menu, så der er ikke noget at tænke over i forhold til valg fra menukortet. Der tages dog hensyn til allegier, så man også kan få en vegetarisk menu f.eks.

Vi startede med lækkert brød og smør, som jeg sagtnes kunne have spist mig mæt i, og hernæst kom forretten, som var en lækker ret med kammusling, gulerødder og purløg.


Hernæst kom den lækreste vildand, jeg har smagt i meget lang tid med lidt forskelligt kål og mos til. Lækkert og smagfuldt.


Vi sluttede af med en æbleis med kvæde, som var en dejlig let afslutning på et fint måltid.

Der er ikke mange borde på Lillebror og man sidder tæt, men det er vi efterhånden vant til på de mange bistroer der skyder op i Kbh. Betjeningen er venlig og rar, men de to tjenere har travlt med at skulle betjene alle bordene. Især den dag hvor vi var der, hvor den ene var helt ny. Menuen er på dansk men betjeningen engelsk - måske skulle man gøre det hele på engelsk når nu tjenerne ikke snakker dansk?

Ellers var vi meget godt tilfredse og kommer gerne igen på hyggelige Lillebror - måske for både at afprøve doghnut, croissant, kaffe og sandwich.

tirsdag den 20. januar 2015

Churros


I juleferien havde jeg forholdsvist meget tid til at gå rundt og blive lækkersulten, og da jeg i længere tid havde drømt om churros, tænkte jeg at det var på tide at prøve det af. Det bliver nok ikke sidste gang, da de er nemme og hurtige at lave. Jeg fandt Cute Carbs opskrift, og syntes den så lækker ud, og det var de heldigvis også.

Churros
Til 2 meget lækkersultne eller 4 som hapsere

2 dl vand
25 g sukker
4 tsk salt
37 g smør
125 g hvedemel
1 lille vaniljestang
1 æg
1/2 l rapsolie

Varm vand, smør, salt, vanillekorn og sukker op i en gryde til det koger
Pisk herefter mel i massen. Det kan godt være lidt trægt, men det er godt for mormorarmene
Pisk tilsidst ægget i og arbejd mere på bicpes og triceps
Og så er dejen klar
Kom den i en sprøjtepose med en lille tyl eller klip bare et hul i posen

Varm olien op i en lille tykbundet gryde
Når det bruser om en tændstik er olien klar
Sprøjt små dejstrimler ned i olien og vend dem en gang imellem
Når de er lysebrune tages de op af olien og lægges på fedtsugende papir
Server med flormelis eller sukker mens de er lune

torsdag den 15. januar 2015

Sticks 'n Sushi - Tivoli Hotel


Mellem jul og nytår lå jeg en del på sofaen, men måtte en gang i mellem prøve at få lidt gang i kroppen for ikke at ende med slappe muskler og en kæmpe mave. Derfor tog jeg prinsgemalen ud på en gåtur i byen, som endte med frokost på Sticks 'n Sushi på Tivoli Hotel. Restauranten ligger 12. etage med en flot udsigt over byen, så det er helt klart et godt sted at tage hen med gæster som kommer udenbys fra. Om sommeren er der også plads på den udendørs terasse, og der er mulighed for at drikke drinks og spise dessert i loungen, hvor der er gynger i niveauer med en flot udsigt over byen.


Vi valgte at forkæle os selv med en upgrade, som vi bestemt ikke kunne klage over. Vi er især vilde med deres ebi crispy roll og and i rispapir, men er generelt meget glade for at kunne blande både sticks og sushi.

En god oplevelse med en hyggelig atmosfære og venlig betjening.

tirsdag den 13. januar 2015

No. 2


Det er meget moderne at de dyrere restauranter åbner en billigere version, og kort før jul inviterede jeg prinsgemalen ud på No. 2, som er AOC's lille nye. Restauranten ligger på Christianshavn med udsigt til Diamanten, og om sommeren er der også udeservering. Rummet er luftigt og der er forholdvis god plads mellem bordene pånær de mindre langs væggene, som er rimeligt tæt på hinanden.

Vi valgte at hoppe på deres 6-retters menu og startede ud med en Fanø-skinke og æbleskiver med svampe. Begge lækre og velsmagende, som bestemt ikke skuffede.



Herefter fik vi rimmet røding med glaskål, dild og peberrod. En virkelig let og lækker forret med masser av velsmag.


Anden fiskeret var en lækker pandestegt slethvar med svampe og muslingesauce. Nok min favoritret og med alt for lidt på tallerkenen...


Kødretten var en lækker gråand med jordskok og kål, og især kroketten med andeindmad var en lækkerbisken som passede perfekt til kålen.


Vi sluttede aftenen af med en syltet pære med timianis og og hvid chokolade, som jeg var rimelig glad for også. Der er bare noget  med krydderurter og is, der passer mig rigtigt godt.

Rytmen i serveringerne var rigtig god, men også de havde svært ved at slutte aftenens rytme, og det tog lang tid inden je fik regningen, og måtte tilsidst selv gå i baren og betale. Men alt i alt en rigtig god aften med lækker mad og god og vidende betjening.

søndag den 11. januar 2015

Nytårsmenu


Det er efterhånden et stykke tid siden vi gik ind i 2015, og jeg har ikke en gang fået skrevet om vores nytårsmenu, så det er nok på tide nu. Det var bare prinsgemalen og jegdenne gang, hvilket var ganske hyggeligt. Vi brugte det meste af dagen og aftenen på at hygge os med at lave mad og ikke mindst spise den, så godt nytår!

Vi startede med en omgang friske forårsruller med oksekød, forårsløg, agurk, gulerod, masser af koriander og rød peber.


Hernæst fik vi wontoner med svinekød. Jeg lavede to varianter med henholdsvis forårsløg, hvidløg, ingefær  og chili og den anden med førnævnte samt shitakesvampe.

 Så stod prinsgemalen for denne lækre and i rød karry.


Og en af hans andre yndlingsretter fra det thailandske køkken: kyllinge satay


Hernæst gik vi til desserten, som var denne passionsfrugttærte på en chokolade/nøddebund


Og så sluttede vi af med chokoladefondant med vanilleis og en lille smule lakrids.

Haiku Sushi


Efter den tidligere beskrevet spatur med min veninde gik vi på Haiku Sushi, som ligger lige ved domhuset. Der er både et sushikort og et kinesisk, men vi sprang på sushien og deres frokosttilbud med både nigiri og makiruller. Vi var ganske godt tilfredse med kvaliteten og til prisen var det ganske godt.

Dog tror jeg, at jeg godt kunne tænke mig at springe på det kinesiske kort lige som de to kinerese, der spiste der. Det er altid et godt tegn når de lokale spiser der nemlig...

fredag den 9. januar 2015

Stegt spidskål med fiskerulle


Nogle gange skal det bare være nemt, og så er det godt når det også smager godt. Det er første gang jeg har stegt spidskål på panden, men det er bestemt ikke sidste gang. Kålen bliver karameliseret og lækker, og fiskene passer godt til.

Spidskål med fiskeruller
2 personer

1 spidskål
1/2 citron
smør
salt

4-6 fiskefileter
1æg
1 dl rasp
salt og peber
smør

Rul fiskefileterne sammen til små ruller og vikl husholdningsfilm omkring dem og bind en knude, så der ikke kan komme vand ind
Bring vand i kog i en gryde og damp fileterne deri i 10 minutter
Klip filmen af og lad fiskerullerne køle af

Skær spidskålen halvt over og tag de yderste blade af
Kom godt med smør på en pande og steg kålen ved middel varme i ca 30 minutter, mens det vendes jævnligt
Når kålen er ved at være færdig piskes et æg og fiskerullerne vender deri og herefter i rasp, krydret med salt og peber
Steg fiskerullerne i smør

Kom spidskålen på en tallerken og server med flagesalt og citron samt de færdige fiskeruller.

Så nemt. Så godt.

onsdag den 7. januar 2015

Hotel Chocolat


Jeg var blevet inviteret i byen til varm chokolade af en af mine tidligere kollegaer på Hotel Chocolat, og det glædede jeg mig til, da jeg kun var været derinde for at snuse lidt rundt men ikke hverken købt eller prøvet noget derinde.

Vi prøvede deres varme chokolade med henholdvis chili og lakrids, og vi syntes begge, at de gerne måtte have skruet en lille smule mere op for smagene, men chokoladeflødeskum skal man bestemt ikke kimse af!

Vi delte en lille chokoladecirkel med lakrids og hindbær, hvor de for min skyld gerne måtte have skruet en lille smule ned for lakridsen, men ellers var den meget lækker og fyldig, og det var fint at dele sådan en mellem to.

Alt i alt et fint lille stop hvis man er ved at gå kold i udsalgsshoppingen og har brug for en pause.

mandag den 5. januar 2015

Samahdi Spa


En af mine veninder og jeg har aftalt at give hinanden en oplevelse i fødselsdaggave til hinanden, og som regel er det en tur i Frederiksberg Svømmehals kurbad med efterfølgende frokost, men denne gang valgte veninden at opgradere til Samahdi Spa og en lækker forkælelse.

Spaen ligger lige ved domhuset og er fra første skridt ind forkælelse og luksus. Her er der højt til loftet og rart at være. Vi fik en "udrensning af kroppen" behandling, som inkluderede 30 minutters massage, sauna, brus og hygge i loungen. 


Der er selvfølgelig badetøfler og morgenkåbe og lækre produkter til hele kroppen efter behandlingen.


Og hygge med vand og smoothie i loungen efterfølgende. Jeg fik massage af Tanja, som var rigtig dygtig, mens veninden ikke var så glad for sin mandlige massør. Men det var super dejligt og en skøn luksus at give sig selv og en ven eller veninde, så det er nok ikke sidste gang jeg kommer her.

lørdag den 3. januar 2015

Restaurant Kul


Mellem jul og nytår var jeg og prinsgemalen ude at spise på Kul, som vi havde overvejet i sommer, men gik udenom, da prislejet var lidt over budget den aften. Men nu hvor der ikke skulle bruges penge på ferie var der lidt at bruge på spisebudgettet. Kul ligger fint placeret i kødbyen i rå og trendy lokaler.

Jeg kom lidt for tidligt og startede med en alkoholfri drink med citron, hvilket de klarede ganske fint. Herefter kom bordherren, og vi valgte at gå med på deres 5-retters menu, hvilket vi ikke kom til at fortryde.

Vi startede med en lækker asiatisk inspireret rimmet kammusling med kimchi, sesam og yuzu, som satte en god ramme for resten af aftenen. Jeg var rigtigt godt tilfreds, mens prinsgemalen syntes der var lidt for lidt sesam og for meget soya.


Næste ret var taskekrabbe med røget marv i en syltet løgbåd, pyntet med karse. Igen en skøn og velsmagende ret, som jeg var ret vild med.


Herefter gik vi over til kødretterne, hvor vi startede med deres ribs med syltede grøntsager. Hoisin saucen var lækker og fuld af smag og kødet mørt. Nogle af de syltede grøntsager synes jeg ikke passede helt ind, men de tog lidt af tungheden i retten, som jeg ellers holder meget af.


Anden kødret var en lækker oksemørbrad med rødbede og wasabinødder. Dejlig kombination, men for min skyld måtte de gerne have valgt et andet tilbehør der var lidt lettere end rødbeden, som næste føltes for tungt til oksekødet.


Vi sluttede af med deres café con leche på en italiensk marengs med kakaonibs på toppen. En lækker og overraskende let afslutning på en dejlig middag.

5 retter var næsten for meget, og vi var glade for at vi ikke hoppede på deres 7 retters menu. De anbefaler dog også 4 retter, hvilket jeg synes er meget passende.
Betjeningen er høflig men lidt overfladisk. Der var fint tempo frem til desserten, som tog noget længere tid at komme frem, hvilket dog ikke var det store problem for os, da vi var noget mætte. Det tog dog noget tid at få lov til at bede om regningen og herefter at betale.

Det er lidt svært at finde ud af, hvad de gerne vil være - et spisested eller et gå-i-byen sted. Vi var der en lørdag og der blev skruet godt op for musikken, så det var svært at snakke sammen i den i forvejen lidt dårlige akustik. Umiddelbart så det for mig ud til at folk var der for at spise og ikke for at drikke drinks, hvorfor det var lidt mærkeligt, at de skruede så meget op for festmusikken, men det kan også være det bare er mig, der ikke er vant til at gå i byen på de hippe steder en lørdag aften. I hvert fald valgte vi at drikke kaffen derhjemme for at få lidt fred i ørerne.

torsdag den 1. januar 2015

Konditori Antoinette


Kort før jul var jeg på Konditori Antoinette sammen med en veninde. Valget faldt netop der, da det dels var en kageaftale, og da jeg dels i forbindelse med at udforske mit nye nabolag var kommet forbi et skilt hen til konditoriet, som gjorde mig nysgerrig.

Stedet er primært besøgt af den ældre generation, men der sniger sig også yngre gæster ind i ny og næ. Indretningen er efter min smag lidt misforstået fransk, og som sagtens kunne klare en opgradering til en lidt mere moderne og hyggelig atmosfære.

Men tilbage til kagerne. Der var mange der så rigtigt gode ude, men vi valgte deres bûche de noël og en af deres prisvindende kager med passion, marengs og karamel. Kagerne var udemærkede men ikke noget specielt, men til prisen var det ok.

Dog ikke et sted jeg ville komme igen til en speciel lejlighed, men hvis jeg var i området er det et fint sted til en pause i shopperiet.